Pomerne často vedieme diskusiu s našimi zákazníkmi ohľadom jednotlivých typov svetiel. Preto som sa rozhodol napísať tento blog, kde si v skratke ukážeme typy svetiel a pozrieme sa aj v čom sa líšia. Ako príklad si zoberieme model Range Rover SPORT generácie L494 po facelifte. O osvetlenie modelu Range Rover SPORT sa stará v plnom rozsahu LED technológia, ktorá zabezpečuje vynikajúce osvetlenie. Okrem toto, že je LED osvetlenie efektívnejšie a úspornejšie (vydrží po celú dobu životnosti auta), má farba svetla bližšie k dennému svetlu a tým veľmi pomáha aj pri jazde v noci.   

Všetky modely Range Rover SPORT majú Full LED svetlá. Presnejšie: denné svietenie, dynamické smerovky, automatické predné svetlomety, diaľkové svetlá a ostrekovače svetlometov. Rozdeľujeme ich však pri tomto modely do štyroch základných kategórií:

  • Premium
  • Matrix
  • Pixel
  • Pixel-Laser

PREMIUM

Štandardné Full LED svetlomety nesú označenie Premium.

V základnom prevedení majú predné svetlá 24 LED diód s typickým podpisovým denným svietením a asistentom diaľkového svetla (Auto High Beam Assist).

MATRIX

Vizuálne rozoznať štandardné PREMIUM svetlá a Matrix je náročné.

Tento typ svetiel, vďaka takmer dvojnásobnému počtu LED diód (52), posúva samotné svietenie na iný level. Sú vybavené systémom adaptívnych predných svetlometov (AFS) a taktiež dokážu využívať systém adaptívnych tlmených svetiel (ADB). Svetelný lúč dokážu rozdeliť zvisle na štyri pruhy, ktoré sa dajú jednotlivo ovládať. Súbežne sa tak používajú diaľkové a stretávacie svetlá. Dokáže zabrániť oslňovaniu blížiacich sa účastníkov cestnej premávky bez toho, aby bolo potrebné stlmiť diaľkové svetlá. Osvetlenie je tiež optimalizované pre jazdu v meste, na vidieku či na diaľnici, ako aj za zlého počasia. Taktiež využívajú animovanú technológiu smerových svetiel ako aj charakteristické postupné rozsvietenie.  

Pixel LED

Svetlomety s označením Pixel v porovnaní s Matrix svetlami používajú takmer trojnásobok LED diód (142) a predstavujú jednu z najvyspelejších technológií svetlometov. Svetelný lúč dokážu rozdeliť nielen na zvislé, ale aj vodorovné pruhy a umožňujú vytvárať štyri tiene. Tie bránia oslňovaniu vozidiel pred vami. Taktiež obsahujú funkcionalitu prisvecovania do zákrut, ktorá pri vyšších rýchlostiach smeruje svetelný lúč podľa polohy riadenia.  

Laserové svetlá PIXEL – LED

Pixel – Laser

Technológia Pixel-Laser dopĺňa systém svietenia Pixel LED systém. Oproti svetlám Matrix sú projektované tak, aby lúč svetlá bol konštantný za všetkých podmienok a svietil do diaľky viac ako 500 metrov. Stará sa o to 144 LED diód a 4 laserové diódy. Vďaka tomu majú až päťkrát vyššiu svietivosť ako štandardné LED svetlá. Pri nočnej jazde a rýchlosti viac ako 80 km/h sa aktivujú laserové diaľkové svetlá, ktoré vďaka vynikajúcej svietivosti dokážu v dostatočnej miere včas varovať pred prípadnými prekážkami. 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here