Veterány v TULIPE | Martin

0
3261

Akcia Veterány v TULIPE je typ populárneho a špeciálneho projektu, ako priblížiť historické vozidla širokej verejnosti. Podobná akcia sa konala napríklad minulý rok v Nitre, o ktorej som tiež písal. Poďme, ale do Martina, kde sa obchodné centrum TULIP nachádza. Hneď na dôvod mi nedá podotknúť, že vystavené historické automobily boli z jednej súkromnej zbierky a patria de facto jednému majiteľovi. To, ale nič nemení na fakte, že rád navštevujem a samozrejme sa snažím podporiť takéto akcie.

Kočiar Holley v pozadí biele EMF a sivý Pontiac.

Najstarší vystavovaný exponát bol motorizovaný koč Holley s rokom výroby cca 1895. Samotný motor s výkonom 5,27 koní pri 800 ot/min. bol vložený do kočiara, ktorý koncom 80. rokov 19. storočia vyrobili pravdepodobne vo firme Rattermann & Luth Carriage Company v Ohiu. Tu musím podotknúť, že práve tento motorizovaný koč patrí medzi najstaršie vozidlo v súkromných rukách na svete.

E-M-F

Druhé veľmi zaujímavé vozidlo bolo E-M-F z roku 1912. Ak by ste si toto auto chceli kúpiť v roku, kedy bolo vyrobene, tak by ste zaň zaplatili 1200 dolárov. Z objemu 3695 ccm výrobca vydoloval 30 koní a vyrobených bolo celkovo 220.000 kusov.

Aero 30 „Hadimrška“

Československú scénu reprezentovali dva modely značky Aero. Modrá, typ 662 prezývaná aj „cililink“ bola vyrobená pred 82-rokmi s výkonom 18 koní. Celkovo ich bolo vyrobených 2615 kusov, ale počet modelov z touto karosériou je neznámy. Druhé vozilo so značkou Aero bol typ 30, ktorý možno poznáte pod rôznymi prezývkami ako „český jaguár“ alebo „Hadimrška“. Podľa mňa jedna z najkrajších „Ajroviek“ aká kedy bola vyrobená. To potvrdzuje aj fakt, že s touto karosériou ich bolo vyrobených len 35. (celkový počet vyrobených 30-tiek je 7966 kusov).

Aero typ 662 „Cililink“

Nemeckú scénu zastupovali dva legendárne modely, za ktorými stala jedna veľká osobnosťautomobilizmu rodák z Čiech Ferdinand Porsche. Konkrétne ide o Volkswagen Chrobák a Porsche 911 T.

Návštevníci mali možnosť vidieť celkovo sedem historických vozidiel, ktoré krásne prezentovali časy dávno minulé. Vďaka ide samozrejme obchodnému centru TULIP ako aj majiteľovi vozidiel. Bodaj by takýchto akcií bolo viac.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here